Thursday, September 15, 2011

Multiple Choice Questions Exam Paper For Railway Engineering (RRB)

(Paper) Multiple Choice Questions Exam Paper For Railway Engineering (RRB)

1. The bent-up length of rail used in front of nose of crossing which help in channelising the train wheels in their proper routes are known as:
(a) lead rail (b) point rail (c) wing rail (d) splice rail
Ans: C
2. The point up to which the new railway track laid, at any time is called:
(a) terminal (b) station (c) rail-head (d) base
Ans: C
3. The good quality wood for sleeper is:
(a) Deodar (b) Sheesham (c) Teak (d) Sal
Ans: C
4. Generally the life of wooden sleepers is taken as:
(a) 2 to 3 years (b) 12 to 15 years
(c) 35 to 50 years (d) 5 to 8 years
Ans: B
5. The gradual or tapered widening of the flangeway which is formed by bending and splaying the end of check rail or wing rail away from the gauge line is known as:
(a) Flare (b) Toe (c) Heel (d) Loop
Ans: A
6. The minimum height of embankment above the highest flood mark in the area should be:
(a) zero cm (b) 30 cm (c) 100 cm (d) 60 cm
Ans: D
7. The recommended depth of ballast cushion on a curved portion of a track is provided under the ........ edge of the sleeper.
(a) upper (b) middle (c) inner (d) outer
Ans: C
8. An outward slope provided on the tread of the wheel is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 10 (c) 1 in 20 (d) 1 in 25
Ans: C
9. The granular material spread on the formation of a railway track for the sleepers to rest upon is known as:
(a) anchors (b) ballast (c) subgrade (d) chairs
Ans: B
10. Bone shaped section of fish plate is commonly used for connecting:
(a) double headed rails (b) flat footed rails
(c) bull headed rails (d) all above are correct
Ans : B
11. The members laid transversely under the rails for supporting and fixing them at the gauge distance apart are known as:
(a) fastenings (b) sleepers (c) ballast (d) fish plate
Ans: B
12. The bottom width of foot in a flat footed rail is:
(a) 78.6 mm (b) 136.5 mm (c) 66.7 mm (d) 70 mm
Ans: B
13. The rectangular pits in which wheels of the locomotives are taken out for repairs, are known as:
(a) Track pits (b) Inspection pits
(c) Drop pits (d) Siding pits
Ans: C
14. The wheels are coned to prevent from rubbing the inside face of the rail head and to prevent lateral movement of the axle with its wheels. The slope of cone is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 20 (c) 1 in 10 (d) 1 in 15
Ans: B
15. Gauge is the distance measured in place of the between which faces of two parallel rails in a track.
(a) inner faces
(b) centre line of one rail to inner face of other rail
(c) centre lines (d) outer faces
Ans: A
16. Most significant which imposes limitations in raising the high speeds is:
(a) adhesion of wheels (b) resistance due to oscillations
(c) flange resistance (d) air or wind resistance
Ans: A
17. The rails are welded by:
(a) Thermit welding (b) Gas welding
(c) Arc welding (d) MIG welding
Ans: A
18. Steel sleepers are ..... shaped in section.
(a) oval (b) rectangular (c) trough (d) semi-spherical
Ans: C
19. In India generally the sleeper density of sleepers per rail length used is:
(a) 18 (b) 30 (c) 12 (d) 24
Ans: A
20. The extra rails provided over bridge to prevent damage and danger in case of derailment on the bridge are known as:
(a) Stock rails (b) Guard rails (c) Check rails (d) Wing rails
Ans: B
21. The phenomenon of misalignment of rails due to temperature change is known as:
(a) cropping (b) creeping (c) bulging (d) buckling
Ans: D
22. Creep is the ..... movement of rails.
(a) longitudinal (b) diagonal (c) horizontal (d) vertical
Ans: A
23. Ballast best suited to steel sleepers is:
(a) sand (b) Gravel (c) Quartzite (d) All the above
Ans: C
24. The section of a rail is decided on the basis of:
(a) Type of rails (b) Spacing of the sleepers
(c) Speed of trains (d) All of the above
Ans: D
25. While preparing sub-grade of a railway line, the grubbing operation means:
(a) checking of subgrade
(b) filling or cutting of earth work in railway subgrade
(c) compaction and consolidation of earth work
(d) removal and disposal of stumps and roots trees
Ans: D
26. The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as:
(a) Rolling motion? (b) Nosing motion
(c) Lurching motion? (d) Vibration
Ans: B
27. The mechanical device which transfer chemical energy of fuel into mechanical energy in the form of motion is called:
(a) rolling stock (b) railway (c) wagon (d) locomotive
Ans: D
28. Integrated coach factory is located in:
(a) Chennai (b) Bangalore (c) Jamshedpur (d) Mumbai
Ans: A
29. C.T.C. stands for:
(a) Critical Track Control
(b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralised Traffic Control
(d) None of these
Ans: C
30. To reduce the intensity of pressure particularly on soft variety of sleepers, a rectangular plate is introduced between the rails and the sleepers. This is known as:
(a) Fish plate (b) Chair
(c) Saddle plate (d) Bearing plate
Ans: D
31. Generally the rail sections used in India is:
(a) flat footed (b) double headed
(c) bull headed (d) all above
Ans: A
32. The arrangement consisting of three tracks used for changing the direction of engine is called:
(a) three ladder track (b) turn table
(c) three throw switch (d) triangle
Ans: B
33. The length of a wooden sleeper for broad gauge track is:
(a) 1.83 m (b) 1.52 m (c) 2.74 m (d) 1.676 m
Ans: C
34. The technical officer of the rank of sectional officer in the maintenance organisation of Indian Railways is called:
(a) Permanent Way Inspector
(b) Gangmate
(c) Assistant Permanent Way Inspector
(d) None of these are correct
Ans: C
35. The depth of ballast section under sleeper for broad gauge track as per Indian standard should be:
(a) 250 to 300 mm (b) 200 to 250 mm
(c) 150 to 200 mm (d) 150 mm
Ans: B
36. The completed and finished railway line on which wheeled vehicles are drawn by locomotive is known as:
(a) steel way (b) rails (c) railway (d) permanent way
Ans: D
37. The horse power to weight ratio steam engine is generally of the order of:
(a) 10-15 kg/HP (b) 60-80 kg/HP
(c) 20-30 kg/HP (d) 100-150 kg/HP
Ans: B
38. The cause of formation of kinks in a rail is:
(a) Loose packing at joints
(b) Defect in gauge and alignment
(c) Defect in cross level joints
(d) Any of the above
Ans : D
39. The horizontal distance from the material depot to the rail head is called:
(a) lift (b) site distance (c) rail-head (d) lead
Ans : D
40. On curves, to counteract the effect of centrifugal force, the level of outer rail is raised above the inner rail by a certain amount. This is called:
(a) Track gradient (b) Track slope
(c) Super elevation (d) Horizontal gradient
Ans : C
41. The measure of stiffness of track required to produce a unit depression in the track is known as:
(a) Tractive force? (b) Load capacity
(c) Gauge (d) Track modulus
Ans: D
42. The head of a gang in maintenance organisation of railway is called:
(a) P.W.I (b) Keyman (c) Ganger (d) A.P.W.I
Ans: C
43. The fixed rail in a railway track against which the tongue rail fits s known as:
(a) wing rail (b) stock rail (c) lead rail (d) point rail
Ans: B
44. The standard length of rail for Broad Gauge track in India is:
(a) 19.2 m (b) 25.6 m (c) 11.8 m (d) 12.8 m
Ans: D
45. The thickness of fish plate generally used in Indian Railway is:
(a) 16 mm (b) 10 mm (c) 25 mm (d) 20 mm
Ans: D
46. Thermal efficiency of a diesel engine may be expected to be in the range of:
(a) 50-65% (b) 25-35% (c) 15-20% (d) 10-15%
Ans: B
47. Wear on top or head of rail occurs due to:
(a) Abrasion of rolling wheels
(b) Heavy axle load
(c) Constant brake application
(d) Any or all of the above
Ans: D
48. Any movement of the locomotive in different planes, e.g., vertical, longitudinal, transversal etc., is known as:
(a) Oscillating motion (b) Lurching motion
(c) Shutting motion (d) Vibration
Ans: A
49. In rainy season the dust in the ballast becomes mud and comes up by suction from below the rail joint. Such joint is called:
(a) Wet joint (b) Water joint
(c) Pumping joint (d) Blowing joint
Ans: C
50. Accidents can be avoided by adopting:
(a) interlocking (b) C.T.C. system
(c) pilot guard system (d) A.T.C. system
Ans : A
51. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
(c) Summit curve (d) Valley curve
Ans : B

52. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B

53. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C

54. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station
Ans : D

55. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
Ans : A

56. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart
Ans: C

57. The most common system of signaling in India is the ...... system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system
Ans : C

58. The feeder gauge .... is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
Ans : A

59. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
Ans : B

60. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient
Ans : B

61. Points and crossings are provided for change of ....on permanent ways.
(a) gauge (b) direction and gradient
(c) direction (d) gradient
Ans : C

62. In locomotive 'hunting' is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D

63. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails
Ans : A

64. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
Ans : B

65. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
Ans : B

66. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
Ans : A

67. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
Ans : B

68. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
Ans : C

69. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
Ans : B

70. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient
Ans : D

71. The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system (b) pilot guard system
(c) section clear system (d) automatic block system
Ans : A

72. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B

73. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
Ans : A

74. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway (b) Underground railway
(c) Railway (d) Tube railway
Ans : D

75. The art of providing an outward slope of .... to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
Ans : D

76. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which are suitable for it are:
(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable
Ans : C

77. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch (b) toe of switch
(c) stretcher bar (d) throw of switch
Ans : B

78. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard
Ans : C

79. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients (b) low axle load
(c) higher operating speeds (d) sharp curves
Ans : C

80. Which one of the following is expected to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine
And : B

81. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
Ans : A

82. The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
Ans : B

83. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but the rails which have lost their weight by more than ...., should not be used on any track under any circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
Ans : C

84. In railways, super elevation is provided to:
(a) facilitate drainage
(b) counteract the centrifugal push
(c) counteract the centripetal pull
(d) have all the effects mentioned above
Ans : B

85. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct
Ans : B

86. The rails which help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B

87. The shape of wheels of rolling stock is:
(a) Tapered with flange on outside
(b) Parallel with flange on inside
(c) Tapered with flange on inside
(d) Parallel with flange on outside
Ans : C

88. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
Ans : D

89. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus (b) Hauling resistance
(c) friction (d) Tractive resistance
Ans : D

90. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more (c) low (d) not comparable
Ans : C

91. Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers
Ans : D

92. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals
Ans : C

93. The Railway provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway (b) Underground railway
(c) Mono railway (d) Railway
Ans : B

94. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
Ans : C

95. Creeping of rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
Ans : D

96. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above
Ans : C

97. An expansion gap of .... is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
Ans : C

98. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
Ans : A

99. A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track
Ans : D

100. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
Ans : B

For Further Reading,
Placement Papers, RRB


Post a Comment


View My Stats