Thursday, September 15, 2011

RRB Solved Paper(Goods Guard)

RRB: Solved Paper(Goods Guard)
1. High pressure subtropical calm belts known as Horse Latitudes lies

(a) 00 and 150

(b) 200 and 250

(c) 300 and 350

(d) None of these

Ans: ( c ) 300 and 350
2. Zimbobwe was formerly known as

(a) Rhodesia

(b) Mali

(c) Namibia

(d) Zanzibar

Ans: ( a ) Rhodesia
3. Which of the following pairs is correct ?

(a) Bonn – Danube

(b) Baghdad – Tigris

(c) Rome – Seice

(d) Paris – Tiber

Ans: ( b ) Baghdad – Tigris
4. The canal joining Baltic Sea to North Sea is

(a) Kiel Canal

(b) Suez Canal

(c) Panama Canal

(d) None of these

Ans: ( a ) Kiel Canal
5. Which of the following rivers does not form any delta at its mouth ?

(a) Cauvery

(b) Mahanadi

(c) Godavari

(d) Tapti

Ans: ( d ) Tapti
6. Srinagar is situated on the bank of the river

(a) Ravi

(b) Sutlej

(c) Jhelum

(d) Chenab

Ans: ( c ) Jhelum
7. The Shompens are the tribal people of

(a) Andaman

(b) Nicobar

(c) Lakshadweep

(d) None of these

Ans: ( b ) Nicobar
8. Match the following

A. Manas I.
B. DachigamII. Elephant
C. MudumalaiIII. Tiger
D. Kaziranga IV.





Ans: ( b ) III I II IV
9. In India, Plan holiday was after

(a) China-India war of 1962

(b) Draught of 1966

(c) Pakistan war of 1971

(d) Pakistan war of 1965

Ans: ( b ) Draught of 1966
10. Which of the following is not a ?Free Trade Zone? 

(a) Kandla

(b) Mumbai

(c) Visakhapatnam

(d) Trivandrum

Ans: ( d ) Trivandrum
11. The least perfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6 and 8

(a) 900

(b) 1600

(c) 2500

(d) 3600

Ans: ( d ) 3600
12. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee
notes and ten-rupee notes. The number of notes are equal. What is the total
number of notes ?

(a) 60

(b) 90

(c) 75

(d) 45

Ans: ( b ) 90
13. In an organization, 40% of the employees are matriculates, 50% of the
remaining are graduates and remaining 180 are post-graduates. How many employees
are graduates ?

(a) 360

(b) 240

(c) 180

(d) 300

Ans: ( c ) 180
14. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental
Right ?

(a) Habeas Corpus

(b) Mandamus

(c) Prohibition

(d) Certiorari

Ans: ( a ) Habeas Corpus
15. A common High Court for two or more States and/or Union Territories
may be established by the

(a) President

(b) Parliament by making law

(c) Governor of State

(d) Chief Justice of India

Ans: ( b ) Parliament by making law
16. Who among the following was the Constitutional adviser to the
Constituent Assembly of India ?

(a) M. C. Setalvad

(b) K. M. Munshi

(c) Jawaharlal Nehru

(d) B. N. Rau

Ans: ( d ) B. N. Rau
17. During the period of Renaissance, the new style of architecture first
developed in

(a) Italy

(b) France

(c) England

(d) Germany

Ans: ( a ) Italy
18. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary
terrorists of the freedom movement in

(a) The Madras Presidency

(b) Punjab

(c) Bombay-Karnataka

(d) East Bengal

Ans: ( d ) East Bengal
19. Who among the following were popularly known as Red Shirts ?

(a) Congress Socialists

(b) Members of Azad Hind Fauj

(c) Khudai Khidmatgars

(d) People led by Rani Gaidinliu

Ans: ( c ) Khudai Khidmatgars
20. The State in India having dry season for only 3 to 4 months every year

(a) West Bengal

(b) Kerala

(c) Mizoram

(d) Himachal Pradesh

Ans: ( c ) Mizoram
21. Which of the following is correctly matched ?

(a) Gulbarga – Karnataka

(b) Midnapur – Gujarat

(c) Wardha – Madhya Pradesh

(d) Cochin – Tamil Nadu

Ans: ( a ) Gulbarga – Karnataka
22. U Thant Award is given for

(a) Contribution to east-west understanding

(b) Community leadership

(c) Social service

(d) Journalism

Ans: ( c ) Social service
23. Bishop Desmond Tutu is the native of

(a) South Africa

(b) Cuba

(c) Tanzania

(d) Zambia

Ans: ( a ) South Africa
24. The first electric railway was opened in

(a) 1853

(b) 1885

(c) 1905

(d) 1925

Ans: ( d ) 1925
25. Machael Ferreira is associated with which of the following games ?

(a) Chess

(b) Snooker

(c) Golf

(d) None of these

Ans: ( b ) Snooker
26. The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar award in how
many categories ?

(a) 10

(b) 9

(c) 11

(d) 12

Ans: ( c ) 11
27. As per Census 2001, which of the following States has the lowest
density of population ?

(a) Manipur

(b) Meghalaya

(c) Nagaland

(d) Mizoram

Ans: ( d ) Mizoram
28. Which of the following is the latest Tank ?

(a) Akash

(b) Prithvi

(c) Arjun

(d) Bhim Ans: ( c ) Arjun
29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?

(a) Encephalitis – Brain

(b) Colitis – Colon

(c) Hepatitis – Liver

(d) Jaundice – Throat

Ans: ( d ) Jaundice – Throat
30. Which of the following type of clothes is manufactured by using
petroleum products ?

(a) Rayan Silk

(b) Terelyne

(c) Nylon

(d) Cotton

Ans: ( c ) Nylon
31. The function of haemoglobin in the body is

(a) Transport of oxygen

(b) Destruction of bacteria

(c) Prevention of anemia

(d) Utilization of iron

Ans: ( a ) Transport of oxygen
32. Which disease is more common among agricultural workers as compared to
urban population ?

(a) Lung?s disease

(b) Cirrhasis of liver

(c) Hookworm infection

(d) Cancer

Ans: ( c ) Hookworm infection
33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in which of the
following crops ?

(a) Pulses

(b) Rice

(c) Wheat

(d) None of these

Ans: ( d ) None of these
34. Which one of the following grows under the tree ?

(a) Cabbage

(b) Bengal gram

(c) Peanuts

(d) Castor

Ans: ( c ) Peanuts
35. Which of the following is an example of a plant that bears seeds but
not fruits ?

(a) Cotton Plant

(b) Peepal tree

(c) Eucalyptus tree

(d) Pine tree

Ans: ( c ) Eucalyptus tree
36. Radioactive element which has been found to have large reserves in
India is

(a) Uranium

(b) Thorium

(c) Radium

(d) Plutonium

Ans: ( b ) Thorium
37. The image formed on the retina of a human eye is

(a) Real and upright

(b) Real and inverted

(c) Imaginary and upright

(d) Imaginary and inverted

Ans: ( b ) Real and inverted
38. In increasing sequence, the major elements present in the human body

(a) Calcium, iron, sodium, phosphorus

(b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur

(c) Calcium, iron, sodium, sulphur

(d) Calcium, potassium, phosphorus, iron

Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus
39. A light sensitive compound used in photography is

(a) Silver chloride

(b) Silver sulphide

(c) Silver bromide

(d) Silver oxide

Ans: ( c ) Silver bromide
40. Protective foods in our diet are

(a) Fats and vitamins

(b) Carbohydrates and minerals

(c) Vitamins and minerals

(d) Proteins and carbohydrates

Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates
41. The ancient name of Bengal was

(a) Kamrupa

(b) Vasta

(c) Gauda

(d) Vallabhi

Ans: ( c ) Gauda
42. Ahilyabai was the queen of

(a) Gwaliar

(b) Malwa

(c) Jaipur

(d) Bijapur

Ans: ( a ) Gwaliar
43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the time of

(a) Ala-ud-din Khalji

(b) Firuz Shah Tughluq

(c) Balban

(d) Muhammed-bin-Tughluq

Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq
44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that the main
occupation of the people was

(a) Agriculture

(b) Cattle rearing

(c) Commerce

(d) Hunting

Ans: ( c ) Commerce
45. The Mahabalipuram temples were built by the king of Dynasty -

(a) Gupta

(b) Chola

(c) Pallava

(d) Kushana

Ans: ( c ) Pallava
46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in

(a) 1852

(b) 1853

(c) 1854

(d) 1855

Ans: ( b ) 1853
47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called

(a) Mahabhiniskraman

(b) Mahaparinirvana

(c) Mahamastakabhisheka

(d) Dharmachakrapravartan

Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan
48. The political and cultural center of the Pandyas was

(a) Vengi

(b) Madurai

(c) Kanchipuram

(d) Mahabalipuram

Ans: ( b ) Madurai
49. What is the correct chronological order of the dynasties in which they
invaded India ?

1. Huns 2. Kushanas

3. Aryans 4. Greeks

(a) 4, 3, 2, 1

(b) 3, 4, 2, 1

(c) 4, 2, 3, 1

(d) 3, 4, 1, 2

Ans: ( b ) 3, 4, 2, 1
50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?

(a) Nayachandra

(b) Amoghvarsa

(c) Vijnaneswara

(d) Kumban

Ans: ( c ) Vijnaneswara

For Further Reading,
Placement Papers, RRB


Post a Comment


View My Stats